lauantai 21. tammikuuta 2012

Kaisa Jaakkola: Hormonidieetti. Opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen

(Tammi 2011)

Hormonidieetin perusajatus on, että monet ihmiskehon ongelmat juontavat juurensa hormonien epätasapainosta. Sitä taas aiheuttavat vääränlaiset elämäntavat, ruoka-aineet ja kemikaalit. Kun kirjoittaja ilmeisesti haluaa saada ihmiset ennen kaikkea voimaan paremmin, on erikoista, että laihduttamista mainostetaan kirjan nimessä asti. Kehoon kertyvä rasva ilmeisesti kertoo hormoniongelmista, mutta jaksaako laihdutusvinkkien toivossa kirjaan tarttunut lukija kahlata läpi kaiken tämän informaation?

Yksinkertaistetusti kirja neuvoo harrastamaan kuntosaliharjoittelua, syömään prosessoimatonta proteiini- ja kasvispitoista ruokaa ja nukkumaan tarpeeksi. Yksityiskohtaiset selvitykset hormonien vaikutusmekanismeista hämmentävät jopa jonkin verran asiasta ymmärtävää lukijaa, joka taas ei saa mitään irti "nuku pimeässä huoneessa" -tyyppisistä elämänmuutoksen aloittajille suunnatuista ohjeista. Oppikirjamainen ulkomuoto on selkeä mutta vähän tylsä. Kirjaa voi lukea myös selaillen, mutta tunnollinen lukija saa samat ohjeet moneen kertaan. Lisäksi uskottavuuden kannalta turhan usein toistuu tiedonlähde "useat asiantuntijat".

En ole pätevä ottamaan kantaa kirjan asiasisältöön, mutta olen kuullut jonkin verran kertomuksia hyvistä tuloksista, joita ihmiset ovat saaneet ohjeita noudattamalla. Näistä hyvistä tuloksista olisi ollut kiinnostavaa lukea kirjastakin enemmän esimerkkihenkilöiden kautta, jolloin monimutkaisia asioita olisi ehkä helpompi ymmärtää.

Ei kommentteja: