sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Terry Pratchett: Snuff

(Doubleday 2011, englanninkielinen) 
(kansikuva Wikipediasta os. http://en.wikipedia.org/wiki/Snuff_(Pratchett_novel) , taiteilija Paul Kidby)

Suosikkikirjailijani painotuore Kiekkomaailma-romaani löysi vihdoin käsiini vuoden 2011 viimeisinä päivinä. Kiitokset tästä kuuluvat kirjastolaitokselle, joka hankkii kokoelmiinsa pikavauhtia myös suosittuja ulkomaankielisiä kirjoja. Lokakuun alussa julkaistua kirjaa myytiin sen verran tiiviiseen tahtiin, että  Wikipedian mukaan se on kolmannella sijalla Englannin nopeimmin myytyjen kirjojen listalla. En siis ollut ainoa, jolla oli kiire päästä mukaan Sam Vimesin uusimpaan seikkailuun.

Vartioston komentaja ja Ankhin herttua Vimes lähtee tapojensa vastaisesti lomalle maaseudulle perheensä kanssa. Idyllinen seutu kätkee - tietenkin - varjellun julkisivunsa taakse mitä kammottavimpia rikoksia, eikä Vimes voi levätä ennen kuin on tehnyt osuutensa oikeuden puolesta. Apunaan hänellä on tällä kertaa hovimestarinsa Willikins, jonka hahmo syvenee kirjassa jännittävällä tavalla. Alkuun päästyään kirjaa ei malta laskea käsistään ennen kuin arvoitus on ratkennut. Silti tämä romaani oli esimerkiksi pariin edeltäjäänsä verrattuna jotenkin epärytminen; vauhtiin pääseminen kesti, ja lopulta tapahtuminen loppui ikään kuin kesken. Tämä on kuitenkin pikkuvika, jonka antaa helposti anteeksi kokonaista maailmaa ohjailevalle kirjailijamestarille.

Olen lukenut kaikki Pratchettin aikuislukijoille suunnatut kirjat, lähes kaikki useampaan kertaan, joten arvioijana olen äärimmäisen puolueellinen. Minulle kirjojen hahmot ovat jo ystäviä ja todella olemassa, ja rakastan kirjailijan huumoria. Täytyy silti todeta, että kirja kirjalta Pratchettin ajattelu yhä vain terävöityy. Huumori taas tuntuu saaneen kiltimpiä sävyjä, ja kirjojen pohjavireenä on yhä näkyvämmin lämmin yleishumanismi.

Suosittelen lämpimästi  tätä kirjaa Pratchettinsa lukeneille, mutta epäilen, että ensikosketuksena Kiekkomaailmaan kirja jättää lähinnä hämmentyneen olon. Eniten näistä kirjoista saa irti lukemalla ne järjestyksessä, jolloin hahmojen ja maailman kehitystä on näppärintä seurata. Ensimmäinen Vartiosto-kirja on suomeksi nimeltään Vartijat hoi!. 


Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Snuff_(Pratchett_novel)#cite_note-2
http://www.guardian.co.uk/books/2011/oct/21/snuff-terry-pratchett-review
   - kertoo myös sanan "Snuff" merkityksistä, mikä oli itselleni ymmärryksen kannalta tarpeen.

Ei kommentteja: