maanantai 30. tammikuuta 2012

Noora Shingler: Marjoja & maskaraa. Kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit

(Atena 2011)

Marjoja & maskaraa lupaa auttaa ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän alkuun. Pirteän ja sympaattisen näköinen kirja koostuu ruoka- ja kosmetiikkaosioista. Osia yhdistää kirjoittajan kertomus omasta elämästään, jossa hyvän olon tavoittelu lopulta vaati radikaalia ruokaremonttia. Kemikaalien vähentäminen ruoasta jatkui loogisesti niiden vähentämisenä meikkipussista.

Punaisena lankana ruokaosassa toimivat "viiden eksän" ja uusien rakkauksien esittely. Eksät ja rakkaudet ovat menneeseen ja nykyiseen elämään kuuluvia ruoka-aineita. Kosmetiikkaosio esittelee "viisi ystävää", joiden kautta käydään läpi kaunistautumisaineita hiusväreistä luonnonkosmetiikkaan. Hauska jaottelu ja humoristinen teksti liennyttävät kirjan vakavaa asiaa, jolloin vaikutelma ei jää saarnaavaksi. Jotkin ajatuskulut tekstissä kylläkin hämmästyttävät. Esimerkiksi lehmänmaidon välttämistä suositellaan muiden muassa sillä perusteella, että muutkaan eläinlajit eivät tarvitse maitoa aikuisena. Kuitenkin myöhemmin tekstissä suositellaan lampaan- tai vuohenmaitoa lehmänmaidon tilalle.

Valistuneelle kuluttajalle kirja ei anna juurikaan uutta tietoa. Sen ansio on ennemmin rennossa tekstissä ja kannustavassa asenteessa, jotka toivottavasti vetävät kirjan puoleen juuri ne, joille aihepiiri ei ole ennestään tuttu. Kirjan mukaan mistään ei tarvitse luopua; riittää, kun tekee fiksuja valintoja. Mustavalkoisuuskin on onnistuttu välttämään siinä määrin kuin se ylipäätään on tällaisessa oppaassa mahdollista.

Ei kommentteja: